vineri, 5 aprilie 2013

Despre noi sau Cum a aparut frumusetea moderna ?

Dupa primul razboi mondial femeile reusesc sa acceada la profesiile liberale si dispun de bugetul lor personal , pe care il pot investi in ceea ce le face placere, deci si in frumusete . 

Primele operatii estetice apar in 1919 , mai exact eliminarea ridurilor din jurul ochilor , netezirea fruntii , a pielii gatului , chirurgia sanilor , a abdomenului si alte cateva . Primele care "profita" de noile tehnici sunt actritele , urmate in imediata apropiere de femeile instarite , ce aveau nevoie de o anumita prestanta. 

In 1922 Coco Chanel dezlantuie ceea ce numim astazi "tirania bronzului", renuntand la umbrela , manusi , palarie si rochie lunga si promoveaza o noua esenta feminina : nuanta ciocolatie a pielii inlocuind paloarea secolelor trecute, lacul de unghii in culori indraznete manusile si lista poate continua.
Miscarea ia amploare cu adevarat abia in 1925 , cand femeile descopera, pe langa frumusetea pigmentarilor si binefacerile soarelui pentru organism . 

~.~

Matifierea ( cea indispensabila noua astazi) a devenit la moda la sfarsitul secolului 19 , cand femeile abuzau de pudra de orez. La inceputul secolului 20 apar pudre diferentiate in mai multe nuante, mai multe tipuri si pentru diferite momente ale zilei.

Odata cu cinematografia in continua dezvoltare si filmele mute , pentru scurt timp devin un "trend" fetele albe, cu ochi inegriti si buze intens rujate. 

Produsele incep sa se diversifice , apar pudre colorate pentru obraji , farduri de ochi si rimeluri ( da, denumirea sa originala este rimel , nu mascara) , dar schimbarile nu sunt foarte mari .

In continuare machiajul se va asorta cu rochia, rujul cu rosul unghiilor...

Sprancenele rase si redesenate cu dermatograful ( mie nu`mi plac deloc , sa spuna cine ce`o vrea), foarte arcuite, groase sau subtiri , in functie de preferinte apar in 1935 , cand incepe sa fie promovata imaginea tinerei blonde, sportive, cu parul ondulat si buze pline.
Tot acum se diversifica si machiajul pentru diferite ocazii, femeia fiind de`abia pudrata , la cumparaturi , machiata usor la servici , cu auriu si maro la cocktail`uri si impodobita ca o zeita la serate .

~.~

Dupa 1980 frumusetea devine o miza politica, economica si sociala , mijlocul de a accede la o profesie , sau la o feminitate combativa, care nu uita de seductie .

Paradoxal , anii '80 uniformizeaza chipurile , tocmai cand diversitatea produselor , culorilor si calitatilor chimice ale acestora creste . Femeile au de ales intre a`si arata clasa sociala (chic, combatanta, pacifista , new wave, rock , punk , techno , grunge ) , a afisa o identitate de clan , sau a reflecta o frumusete normalizata.

~.~

In 1990 interesul pentru machiaj scade, crescand cel  pentru ingrijire, femeile aspirand spre "frumusete naturala" si un trup sanatos .
In acest sfarsit de secol corpurile mai mult se maseaza decat se sculpteaza, mai mult se mangaie decat se fardeaza, mai mult se alinta decat se fabrica , fata e protejata de pelicule invizibile ,adevarate ecrane intre pielea fragila si o lume din ce in ce mai toxica .

Acest articol a devenit posibil multumita cartii "Frumusetea - o istorie a eternului feminin" a lui D. Piaget si scumpului meu internet .

Sper ca ati gasit ceva interesant in el , si ca nu am batut campii aiurea :D

Pupici!

2 comentarii :

  1. Interesant articolul.Sincer nici mie nu-mi plac sprancenele rase si desenate... sunt oribile.Probabil pe viitor vor aparea si alte modificari.De ce mie teama mie?ca vom arat toti la fel :)))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se poate să ai dreptate :)) Ce trebuie să facem este să ne ferim de ridicol :D :*

      Ștergere

Abia aștept să îți citesc părerea!